Wanneer gezinstherapie?

Ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd met problemen. Veel problemen kun je, eventueel met een beetje hulp, vaak helemaal zelf oplossen. Er zijn ook problemen die je beter met zijn tweeën kan oplossen, zoals bijvoorbeeld relatieproblemen. Er zijn ook problemen die je het best als gezin kan oplossen. Dat zijn de problemen waar een heel gezin onder gebukt gaat. Bijvoorbeeld ingeval van gedragsproblemen van een kind, opvoeding, pesten op school, klem zitten als gezin in of na een echtscheiding. Met hulp van alle gezinsleden kunnen problemen in het gezin weer nieuw vorm krijgen zodat eenieder zich gehoord voelt.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld ingeval van gezin Jansen met vader Jan, moeder Tina en de drie kinderen Marije(14), Toon(11), en Els(8). Praktijk Comperio Gezinstherapie2
Marije van 14 zit nu bijna een ½ jaar op het voortgezet onderwijs. De ouders hebben net van school gehoord dat Marije heel vaak heeft gespijbeld. Ze gaan de leerplichtambtenaar inschakelen. Bovendien zal Marije dit jaar waarschijnlijk niet overgaan als gevolg van haar werkhouding. Vader en moeder zijn geschokt. Ze dachten nog zulke goede afspraken met Marije te hebben gemaakt. Vader gaat helemaal door het lint. Met de crisis is het op zijn werk er niet leuker op geworden. Hij ervaart veel stress omdat er kans is dat het bedrijf waar hij werkt failliet gaat. Dat maakt dat vader bang is dat hij zo meteen zonder werk kan komen te staan. De problemen met Marije kan hij er eigenlijk helemaal niet bij hebben. Vader dronk graag een borreltje voor de gezelligheid maar met de huidige problemen drinkt hij zelfs inmiddels op doordeweekse dagen, en dan op een manier waarin hij niet gezellig meer is. In die momenten is het al twee keer gebeurd dat vader en Marije ontzettend ruzie krijgen en moeder er tussen moet springen om een handgemeen tussen de twee kemphanen te voorkomen. Toon die altijd een vrolijke jongen is, reageert de laatste tijd teruggetrokken en stil. Hij is niet meer zo vaak thuis en speelt veel bij vriendjes op straat. Els van 8 heeft plotseling last van bedplassen wat voorheen niet het geval was. Moeder is erg gespannen, reageert kortaf en zit soms stilletjes in haar eentje te huilen. Ze heeft medicijnen gekregen van de huisarts. Moeder slaapt slecht en heeft een veel te hoge bloeddruk.


Gezinstherapie de juiste therapie in complexe gezinssituaties

In een dergelijke situatie als bij gezin Jansen gaat iedereen gebukt onder verschillende problemen. Ieder probeert op een eigen manier met de situatie te dealen. Het gezin is niet meer een gezin wat met elkaar samen-leeft maar is een gezin geworden waarin ieder voor zich - overleeft.
Gezinstherapie of systeemtherapie is in zo’n complexe situatie bij uitstek het meest geschikt om verandering te brengen.
Want de verschillende problemen zijn met elkaar verweven en treffen iedereen. Daarom is ook iedereen nodig om te helpen de situatie weer beter te maken. Er is samenwerking nodig waar de hoop en het vertrouwen in de samenwerking juist vaak veel deuken heeft gekregen. Dit is het terrein van de gezinstherapeut/systeemtherapeut die samen met het gezin naar oplossingen gaat zoeken. Die de krachten van het gezin weet te mobiliseren en het gezin helpt bij het maken en verhelderen van soms moeilijke keuzes met de daarbij horende consequenties.

 

Klik hier voor de aanvraag voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek